RENGASTIETOA


Moottoripyöriä on eri tyyppisiä ja ne niiden renkaat ovat suunniteltu ajotalustalle ja tyypille, joilla niillä ensisijaisesti ajetaan.
Saatavilla on mm. korkeissa nopeuksissa toimivia renkaita sporttipyöriin, erittäin leveitä renkaita custom moottoripyöriin, ja nappuloilla varustettuja renkaita offroad pyöriin.
Nykyisin renkaissa on saatavana useampia kumiseos kovuuksia sekä rengaskokojen sisällä ja myös saman renkaan eri osissa. Moniseosrkenteilla voidaan entistä tarkemmin saada renkaaseen, halutut ominaisuudet, pitoa ja kulutuskestävyyttä yhtä aikaa erilaisissa ajo-olosuhteissa ajettaessa.
Mitä kovemmat ajonopeudet tai haastavammat olosuhteet, sitä tarkemmin tulee valita rengas, jota käyttää.

Käytännössä joudumme kuitenkin aina valitsemaan kompromissin, joka parhaiten palvelee tarpeitamme ja ajotottumuksiamme.

PIDENNÄ RENKAIDEN TURVALLISTA KÄYTTÖIKÄÄ

Renkaiden kulutuskestävyys on ratkaisevasti kiinni, ajotavasta ja ajo-olosuhteista. Renkaasi kestävät pidempään, kun ajat ennakoivasti ja taloudellisesti. Vältä voimakkaita kiihdytyksiä ja jarrutuksia.

Huolehdi rengaspaineista

Liian alhainen rengaspaine vaikeuttaa ajoneuvon hallittavuutta ja lisää vierintävastusta merkittävästi. Liian korkea rengaspaine taas heikentää renkaan pitoa merkittävästi. Tarkasta rengaspaineet vähintään kerran kuukaudessa kylmästä renkaasta ennen ajoa. 

Uusina myytävät renkaat: suositus enintään viisi vuotta

Uusina renkaina voidaan myydä enintään viisi vuotta aiemmin valmistetut renkaat, koska renkaat säilyttävät oikein varastoituna alkuperäiset tekniset ominaisuutensa jopa 5 vuotta. Hyvän kauppatavan mukaisesti asiakasta informoidaan renkaan valmistus ajankohdasta, jos kyseessä on yli kolme vuotta vanhat renkaat.

Alkuperäiset ominaisuudet säilyvät ainakin viisi vuotta

Renkaan kulutuspinnan kumiseos alkaa kovettua ajan myötä. Nykyaikaisiin laatu renkaisiin lisätään kumiseoksen vanhenemisen estoon tarkoitettuja seos- ja lisäaineita, jotka auttavat säilyttämään renkaan ominaisuudet sen elinkaaren aikana. Esimerkiksi ruotsalaisessa VTI:n tutkimuksessa kolme vuotta varastoidut talvirenkaat osoittautuivat uusien vastaavien renkaiden veroisiksi (VTI 2000).
Asiantuntijoiden mukaan uudet renkaat säilyttävät oikein varastoituna alkuperäiset tekniset ominaisuutensa viisi vuotta. 

Renkaiden toimitusketjussa varastointi hoidetaan ammattimaisesti, mutta renkaiden kuluttajilta ohjeet saattavat unohtua. Muista säilyttää renkaasi puhtaina, kuivassa ja viileässä paikassa sekä suojassa auringonvalolta. Tarkemmat varastointiohjeet saa tarvittaessa rengasalan ammattilaisilta.

Renkaan kokonaisikäsuositus: enintään kymmenen vuotta

Renkaan kokonaisikä = renkaan tekninen ikä valmistusajankohdasta, joka on merkitty renkaan kylkeen nelinumeroisena tunnuksena DOT-merkinnän yhteyteen; kansainvälisen käytännön mukaisesti renkaan kokonaisiäksi suositellaan enintään kymmenen vuotta. 

Rengasvalmistajien jaosto
Teknisen Kaupan Liitto
Eteläranta 10
00310 HELSINKI
puhelin (09) 6824 130
Copyright Rengasvalmistaja 2015


RENGASMERKINNÄT


Kantavuus- ja nopeusluokkataulukko
Taulukosta voit todeta renkaasi kantavuuden ja nopeusluokan. Ilmoitetaan renkaan kyljessä esim. 91H.